Nauka
Historia bakterii w kapsułce
W 2004 roku bakterię wyizolował prof. Willem M. de Vos. Okazało się, że Akkermansia muciniphila żyje w warstwie śluzowej (mucynie) jelita, kolonizuje układ pokarmowy człowieka już na wczesnym etapie życia i stanowi ok. 3% zdrowej mikrobioty. Przez 18 lat trwały intensywne badania nad tą wyjątkową bakterią: doświadczalne (w tym genetyczne) i kliniczne, które sprawdzały m.in. jej wpływ na metabolizm. W tym czasie wyizolowano też z bakterii korzystne składniki, m.in. białko Amuc_1100.
Niełatwo było jednak Akkermansię muciniphilę zamknąć w kapsułce. Dopiero prof. Patrice D. Cani przygotował ją w formie pasteryzowanej, która do klienta mogła trafić w postaci postbiotyku. Do Polski wprowadziła ją firma SANPROBI, korzystając ze swojej kompetencji naukowej i produkcyjnej. Historia właśnie się tworzy – szczecińscy naukowcy i laboratorium Sanprobi – dzięki projektowi Horyzont – będą badali wpływ suplementacji bakterią na objawy stresu.
Dowiedz się więcej: PRODUKCJA LABORATORIUM
Nowa żywność.
Nowa era probiotykoterapii
2021 r. – Akkermansia muciniphila zostaje uznana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) za nową żywność.
Słowniczek pojęć
Postbiotyk
Czytaj więcej
preparat zawierający nieożywione (np. pasteryzowane) bakterie i/lub ich składniki, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie
Nowa żywność
Czytaj więcej
(ang. novel food) – żywność „innowacyjna bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji” (gov.pl).
Mucyna
Czytaj więcej
śluz, który występuje m.in. w jelitach i chroni ich błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych. Mucyna jest też ważnym elementem bariery jelitowej i pełni funkcję ochronną przed toksynami.
Endotoksemia metaboliczna
Czytaj więcej
stan zapalny prowadzący do rozwoju zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność i otyłość. Spowodowany zwiększeniem LPS (składnika bakterii patogennych) we krwi, związanym z zaburzeniami mikrobioty jelitowej i wzrostem przepuszczalności bariery jelitowej.
SCFA
Czytaj więcej
krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które utrzymują jelito grube w dobrej kondycji, a jednocześnie są dobrym źródłem energii dla wszystkich komórek. Wśród nich są kwasy: masłowy, octowy i propionowy. Akkermansia muciniphila jest ważnym dostawcą octanu i propionianu, a także współpracuje z bakteriami produkującymi maślan.
AMUC_1100
Czytaj więcej
białko błony zewnętrznej bakterii Akkermansia muciniphila. Naukowcy odkryli, że może przyczyniać się do korzystnego wpływu żywej i pasteryzowanej bakterii na funkcje bariery jelitowej.
GLP-1
Czytaj więcej
hormon żołądkowo-jelitowy, który pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę i hamuje apetyt poprzez wpływ na boczną część podwzgórza, czyli ośrodek głodu.
Poprzedni
Następny
Odkrywcy Akkermansii muciniphili
Poznaj dwóch naukowców, którzy odkryli, zbadali i opatentowali bakterię Akkermansia muciniphila.
Teraz dzielą się z Tobą swoim odkryciem – pasteryzowana bakteria jest dostępna
w formie postbiotyku na całym świecie, także w Polsce.
Prof. Patrice D. Cani
Dietetyk, doktor nauk biomedycznych. profesor na Katolickim Uniwersytecie w Louvain-la-Neuve w Belgii, współdyrektor European Associated Laboratory NeuroMicrobiota (INSERM/UCL). Łącząc różne podejścia naukowe, odkrył, że układ endokannabinoidowy, wrodzony układ odpornościowy i bakterie jelitowe odgrywają rolę w powstawaniu otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń kardiometabolicznych. Jego motto to “In Gut we Trust” (tłum. Wierzymy jelitom).
Prof. Willem M. de Vos
Biolog, biochemik, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Wageningen w Holandii. W 2008 roku otrzymał nagrodę NWO Spinoza za swoje pionierskie badania nad wpływem mikroorganizmów na żywność i zdrowie. Dzięki analizie DNA ustalił, że każda osoba posiada unikalną kombinację rodzajów bakterii jelitowych. Diagnostyka tych bakterii może przyczynić się do mapowania konkretnych stanów chorobowych.
Najważniejsze publikacje profesorów Willema M. de Vosa i Patrice’a D. Cani dotyczące bakterii Akkermansia muciniphila:
Człowiek w symbiozie z Akkermansią muciniphilą
Chcesz wiedzieć więcej o wyjątkowej bakterii Akkermansia muciniphila?